Најновије мишљење Министарства трговине, туризма и телекомуникација у вези правила одређивања пословног имена угоститељских објеката

На сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација (http://www.mtt.gov.rs/), 12. априла 2016. године, објављено је саопштење, које је пренела и Агенција за привредне регистре на свом сајту www.apr.gov.rs, у којем је наведено, од стране саветника министра, да је у Закону о туризму дошло до техничке грешке када је реч о „спорној одреби" која регулише пословно име угоститељских објеката. Изворни текст саопштења преносимо у целости:

   

У одредби Закона о туризму која дефинише будућа правила о одређивању назива фирми дошло је до техничке грешке у редактури која ће бити отклоњена, тако да ће имена својих објеката морати да мењају само они угоститељи у чијем се називу налази више од једне делатности, изјавио је саветник министра трговине, туризма и телекомуникација Александар Денда.

   

Техничка грешка ће, како је најавио, бити отклоњена Правилником о минималним техничким условима за обављање угоститељске делатности који ступа на снагу 14. априла и нико од угоститеља због тога неће сносити штету и додатне трошкове.

   

„У завршној редактури закона, после гласања у Скупштини, направљена је техничка грешка и у члану 67. уместо објашњења да пословно име или фирма не могу да садрже речи које указују на угоститељски објекат, изостављено је „више од једне врсте", што је довело у заблуду власнике објеката", објаснио је Денда.

   

Обзиром да је за спровођење закона предвиђено доношење правилника који ближе одређује примену закона, у процедури је, истиче он, Правилник о минималним техничким условима за обављање угоститељске делатности којим ће се превазићи неодређеност спорног члана 67. Закона о туризму.

   

Денда прецизира да постојећи и нови власници угоститељских објеката неће моћи да користе више назива делатности, нпр. кафе пицерија, кафе ресторан и друге комбинације различитих врста.

   

Мораће да изаберу једну од претежних делатности и да је ускладе са Правилником о минималним техничким условима за обављање угоститељске делатности који ће бити на снази од 15. априла ове године", истакао је Денда.

   

На тај начин се, тврди Денда, спречава довођење у заблуду корисника, подиже квалитет сваког од угоститељских објеката, спречава манипулација да се минималним улагањима, рецимо, у кафе, обавља и знатно захтевнија делатност ресторана и пружаоци услуга доводе у неравноправни положај.

   

У случају да имају више делатности са прописно опремљеним објектима, потребно је, објашњава он, да сваку од делатности посебно региструју са називом који јасно упућује на делатност.   

   

Дакле, према последњим, али не званичним, ставовима Министарства трговине, туризма и телекомуникација пословно име, фирма и други назив, назив огранка, простор ван пословног седишта или одговарајућа организациона јединица као и ознака пружаоца угоститељских услуга не може да садржи више од једне врсте речи које указују на врсту угоститељског објекта.

   

То значи да угоститељски објекти не могу имати у свом пословном имену 2 или више речи које указују на врсту угоститељског објекта. Нпр. пословно име не може да садржи кафе-ресторан или кафе-пицерија и сл.


АРХИВА ВЕСТИ

ereste