Зашто је семинар о ПДВ евиденцијама и прегледу обрачуна ПДВ тек у новембру

Имали смо реакције претплатника Рачуноводствене праксе и чланова СРРС, у којима изражавају свој став да је непрофесионално од нас да семинар везан за ПДВ евиденције и преглед обрачуна ПДВ одржавамо тек у другој половини новембра заједно са семинаром везаним за попис и припреме за састављање финансијских извештаја.

   

Питање је шта је непрофесионално и шта је приоритет. Сведоци смо да преко годину дана траје нешто, што се може назвати крајње узбуђено стање (да не кажем хистерија) везано за увођење нових правила о ПДВ евиденцијама и прегледу обрачуна ПДВ. У тој атмосфери подгрејаних и прегрејаних емоција многи журе да што пре чују нешто што мисле да ће за њих бити спасоносно.

   

Али, реално гледано, нема пречица за пут из пакла. До изласка из тешке ситуације се најчешће може доћи само истрајним и систематским радом.

   

Због тога смо ми сматрали да треба ићи редом. Приоритет нам је објављивање текста о ПОПДВ пријави и евиденцијама ПДВ са објашњењем како да се оне технички формирају и креирају. То је урађено кроз текст у РП 20/17 који ће стићи претплатницима следећег понедељка, уторка. Ту су писмена објашњења како се могу формирати потребне евиденције. То се, на жалост, мора сести и урадити на основу неког писаног упутства, и мора се објаснити како то покушати уклопити у рачуноводствени систем. Ту ће највећи посао заправо да имају креатори рачуноводственог софтвера. Тек кад се то креира, по нашем мишљењу, можемо се бавити тиме како се шта од тога попуњава, и одржати семинар. По нама, то је логичан редослед потеза. Семинар без креираних потребних евиденција би био у великој мери једна општа прича, корисна, али без многих коректних решења. Користити то и наплаћивати посебно такав семинар нашим члановима и претплатницима би било без сумње исплативо по нас на кратак рок, али нисмо хтели то да радимо. Нисмо томе желели да непотребно излажемо наше претплатнике и чланове.

   

За квалитетан семинар је потребно и да се наши претплатници и чланови упознају са новопрописаним ПДВ евиденцијама и виде како их треба попуњавати. Тек из тога ће се изродити права, добра и смислена питања која ће нам постављати на семинару и која ће тај семинар обогатити. Јер, трагична је истина, да је пропис на основу ког се састављају нове ПДВ евиденције и преглед обрачуна ПДВ толико трагично лош и шупаљ, да ни неке кључне ствари нису повезане а уносе се многи бесмислени и непотребни подаци. Доста тога тек полако испливава на површину, и требаће још текстова, поред овог из РП 20/17, и семинара да се то објасни, и колико - толико доведе у нормалу.

   

Због тога ће семинар о ПДВ евиденцијама и прегледу обрачуна ПДВ бити тек у новембру. То ће бити централна тема семинара, али искористићемо семинар и да упознамо претплатнике и чланове и са другима актуелностима из области рачуноводства и пореза, и подсетити на основне ствари везане за припрему финансијских извештаја.

   

У сваком случају, наши претплатници и чланови који послушају мој савет, и креирају нове ПДВ евиденције, па дођу да то прођемо још једном и о том попричамо на семинару, неће ни у чему закаснити. Јер ће мало ко преглед обрачуна ПДВ предати пре 1. фебруара 2018 године, кад ће то почети да раде они који предају ПДВ пријаву за јануар.

   

А и даље постоји одређена могућност, да победи здрав разум, и да, ако ништа друго, примена правилника буде одложена бар до 1. јула 2018. године, јер нико није још спреман да га примени (укључујући државне органе, и то на врху листе), а питање је чак и да ли је пуна примена како је замишљено уопште могућа.

 

Мр Предраг Петровић,
Одговорни уредник Рачуноводствене праксе


АРХИВА ВЕСТИ

ereste